Handleiding aansluiten van een stopcontact

By 27 augustus 2018Blog
Stopcontact - Elektriciëns-Mechelen

Handleiding aansluiten van een stopcontact

De gehele dag door gebruiken we in onze woningen elektriciteit zonder hier veel bij na te denken. Een moment waarop u wel weer bewust bent van het netwerk dat u voorziet in uw stroombehoefte, is wanneer je een elektrisch apparaat in een stopcontact plugt. Misschien ontstaat er op dit moment ook enige ergernis, omdat u geen stopcontact tot uw beschikking heeft op de plek waar u dit gaat zou willen. Een nieuw stopcontact aansluiten kan een oplossing zijn voor dit probleem. Voordat u echter begint met het aansluiten van een stopcontact moet u deze handleiding goed doornemen.

Geen overbelasting stroomgroep

Simpelweg een extra stopcontact aansluiten is niet altijd de beste oplossing als u extra apparaten heeft die van het elektriciteitsnetwerk afhankelijk zijn voor hun stroomvoorziening. Een stopcontact wordt namelijk in de meeste gevallen op een bestaande stroomgroep in de woning aangesloten. U moet eerst zeker weten dat het aansluiten van een nieuw stopcontact niet voor overbelasting van de stroomgroep gaat zorgen. Indien dit wel zo is, moet u het stopcontact op een andere groep aansluiten of een compleet nieuwe groep in de meterkast laten aanleggen.

Plaats van aansluiting bepalen

Ook bij de deze stap van de handleiding voor het aansluiten van een stopcontact komen we nog altijd niet toe aan het trekken van elektriciteitsdraden en deze verbinden met de aansluitpunten van een stopcontact. De volgende stap is namelijk de plaats van de aansluiting bepalen. U kunt wel een ideale plek in gedachte hebben, maar deze moet ook haalbaar zijn. Zo moet je een stopcontact bijvoorbeeld op een minimale hoogte aansluiten en moet het mogelijk zijn om elektriciteitsdraden hier naartoe te trekken.

Stopcontact met of zonder aarde

Het is nu tijd voor het daadwerkelijke aansluiten van het stopcontact. Als u de elektriciteitsdraden naar de gewenste plek heeft getrokken is dit niet meer dan het aansluiten van de fasedraad en de nuldraad. Heeft u echter al besloten of u een stopcontact wilt aansluiten met of zonder aarde? Bij stopcontacten met aarde aansluiten moet u namelijk ook de aardedraad met een contactpunt verbinden. Na het aansluiten van alle draden, schuift u het stopcontact in de muur en draait u deze vast.

Call Now Button